Add a Startlaphoz

Eseménynaptár

<< Szeptember 2018 >> 
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Rendezvények

Jelenleg nincsenek események.

Utolsó hozzászólás

Hirdetés
Blog Blog Honi A kalcium és az emésztés (bővebben)
A kalcium és az emésztés (bővebben)

KalciumA sors fintora, hogy a test biokémiája szempontjából oly fontos tápanyag, a kalcium az egyik legnehezebben emészthető és felszívódó elem. A legtöbb élelmiszerben megtalálhat egyéb vegyületek, mint például a vörös húsokban lévő foszfátok, nem engedik a kalciumot kémiailag lebomlani és oldott állapotba kerülni. Továbbá, ha mégis sikerül valamennyi kalciumnak oldott állapotba kerülni, a felszívódása teljes mértékben, a bélben lévő D-vitamin jelenlététől függ. Sajnos a legtöbb élelmiszer D-vitaminban szegény. A bélben lévő koncentrációját a napfény ultraibolya sugárzása befolyásolja, amely fokozza egy bőrben található zsírszerű anyagból a D-vitamin szintézisét. Elégtelen mennyiségű D-vitamin a bélben meggátolja a megfelelő mennyiségű ionizált kalcium felszívódását a szervezetbe, amely alapvető fontosságú a számos biológiai funkcióhoz. Ezek a tényezők a kalcium emésztését és felszívódását a természet egyik legnehezebb feladatává teszik.

A szótári definíció szerint az „emésztés" a táplálék előkészítése a beépüléshez, vagy a felszívódás a szervezetbe a gyomron és a beleken keresztül. A szakmai nyelvben az állati és növényi tápanyagok ionizációját jelenti az alkotó alapvető kationokra és anionokra, hogy ezek az ionok fel tudjanak szívódni a szervezetbe.

A növényi, állati és ásványi tápanyagok ionizációjának folyamata a rágással kezdődik, amely felaprítja azokat és a gyomor tevékenységével, amely biztosítja, hogy a lehető legnagyobb felületen érintkezzen vízzel. Néhány tápanyag, mint például a nátrium-klorid, a konyhasó számára a vízzel való érintkezés elegendő ahhoz, hogy az azonnali ionizáció elkezdődjön. Azonban a legtöbb esetben a felaprított tápanyag és a víz keverékhez sav hozzáadása is szükséges, hogy az ionizáció számottevő mértékben létrejöjjön. Hogy jobban érthetővé váljon ez a folyamat, először is meg kell értenünk, hogy mit is takar valójában a sav kifejezés.

A szótári definíció szerint a sav az anyagok egy csoportja, amelyek semlegesítik a lúgos anyagokat vagy semlegesítődnek általuk. Ez a definíció segíthet a különféle anyagokat savak vagy lúgok csoportjába sorolni, de az átlagember számára ez nem mond semmit, ezen anyagok valódi természetéről. A kémiai szótár szerint a savak a kémiai anyagok egy olyan nagy csoportját alkotják, amelyek el tudják hasítani, vagy más szóval ionizálják a vízmolekulát, (H-O-H), így pozitív töltésű hidronium-iont vagy ahogy gyakrabban nevezik hidrogén-iont (H)+ képeznek. Ezzel szemben a lúgok olyan kémiai anyagok, amelyek negatív hidroxil-iont (OH)- képezve bontják a vizet.

Tehát a savak azok az anyagok, melyek ionizációkor leadnak egy pozitív hidrogén-iont, a lúgok, pedig azok az anyagok, melyek ionizációkor egy negatív hidroxil-iont adnak le. Ezeknek az ionoknak a koncentrációját, savasságát és lúgosságát számokban a pH érték fejezi ki, amely egy (tízes alapú) logaritmikus skála. Amikor az alkalikus (OH)- ionok és a savas (H)+ ionok mennyisége megegyezik egy oldatban, az-az oldat semleges kémhatású, a pH-ja 7.0. A savas (H)+ ionok mennyiségének növelése 7-ről 0 felé tolja el a pH-t, míg az alkalikus (OH)- ionok mennyiségének növelése 7-ról 14 felé tolja el a pH-t. Ne feledjük, hogy a pH skála értékei exponenciális különbségeket takarnak. Ezért a pH skála sokkal nagyobb koncentráció-különbséget takar, mint azt önmagukban a számok alapján gondolnánk. A pH érték egy egységnyi változása a hidrogén- és hidroxil-ionok koncentrációjában tízszeres különbségeket jelöl.

emésztésJól látható, hogy az ionizáció mind savas, mind lúgos környezetben végbemehet, és bár az állatokban zajló emésztés a savas tartományban történik, a lúgos tartományban is folyhat emésztés, gondoljunk csak a széklet megemésztődésére meszes vízben. Mindazonáltal az emberi emésztési folyamatok savas jellegűek. Szerencsére vagy okkal, az emésztő szervrendszer sokkal hatékonyabb azáltal, hogy a legtöbb élelmiszer savas, így a saját savtartalmuk miatt a szervezetből kevesebb savra van szükség a teljes emésztéshez.

Az emésztés során a gyomorban sósav keletkezik és a gyomortartalom kémhatása pH 1 és pH 3 között, változik. Mivel szinte minden klórvegyület oldható, vagyis ionizált állapotban marad, az élelmiszerek ionizációjának egyik leghatékonyabb eszköze a sósav. Azonban az élelmiszerek a klóron kívül egyéb ionokat is tartalmaznak, mint például a vörös húsokból és a szénsavas üdítőkből származó foszfátok, a gyümölcsökben lévő citrátok, a tejben található tejsav, hogy csak néhányat említsünk. Ha ezeknek az anionoknak egy része nagy mennyiségben fordul elő, az problémát jelent, mivel más ionokkal összekapcsolódva oldhatatlan csapadékokat képezhetnek, melyek a gyomorsav erejével nem oldhatók. A kicsapódás egyik példája a kalcium-foszfát, az „apatit" nevű ásvány. Mikor a negatív töltésű foszfátion kapcsolatba kerül a pozitív töltésű kalcium-ionnal, a keletkező apatit kiürül a szervezetből. Azonban, ha megfelelő mennyiségű más anion, mint például a tejben lévő tejsav vagy az almában lévő almasav jelen van, a kalcium jelentős mennyiségi kalcium-laktátot és kalcium-malatot képez, melyek rendkívül D-vitaminoldékonyak és ionizált formában maradnak. Ez persze nem jelenti azt, hogy csak azért, mert egy élelmiszer ionizált, fel is szívódik majd a belekből. Például, ahogy azt korábban megállapítottuk, a D-vitamin feltétlenül szükséges az ionizált kalcium felszívódásához. Tehát D-vitamin nélkül az ionizált kalcium nagy része csak áthaladna a szervezeten.

Ezért az, teljesen nyilvánvaló, hogy a szervezet számára fontos tápanyagokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztása önmagában nem elegendő a jó egészség fenntartásához. Sajnos más lényeges tényezők is léteznek, amelyek egészségtelenné tehetik a szemmel láthatóan tápláló élelmiszereket, fogyasztó szervezetet is. Például, ha test számára fontos nyomelemek pótlására zöldségeket és gyümölcsöket eszünk, mégis hiányt szenvedhetünk, ha az a talaj, amelyen ez a látszólag tápláló élelem termett, nem tartalmazta ezeket a szükséges nyomelemeket. És végül, ha a szervezet elfogyasztja, megemészti és felszívja a szükséges szinte összes tápanyagot, de nem jut elég kalciumhoz, akkor kóros állapotban marad, mert a testi sejtek nem tudják teljes mértékben hasznosítani az említett tápanyagokat. Tehát a kalciumban gazdag ételek fogyasztása, emésztése és felszívódása, valamint a napfény hatására képződő D-vitamin biztosítása szükséges a jó egészség fenntartásához

 

Forrás: Kalcium faktor

 

 


 

 

online stats

Készítette: Honi-Soft