Add a Startlaphoz

Eseménynaptár

<< Augusztus 2018 >> 
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Rendezvények

Jelenleg nincsenek események.

Utolsó hozzászólás

Blog Honi Ionizált kalcium (bővebben)
image image image
2012.03.11 16:59:40
image
imageHoni

KalciumTöbb mint száz éve fedezték fel, hogy a vérben lévő kalcium-ion fontos tényező a szív összehúzódási képességének (kontraktilitásának) fenntartásában. Ez a véletlen felfedezés fordította a figyelmet a biológiai kalcium felé. Mikor Dr. Reich 1950-ben orvosként dolgozni kezdett, körülbelül 50 közlemény jelent meg évente a tudományos sajtóban a biológiai kalciumról. 1990-ig ez a szám exponenciálisan növekedett egészen évi 7000 közleményig, mivel kutató orvosok is csatlakoztak a biokémikusokhoz. Dr. Reich praktizálásának első napjától kezdve felismerte a biológiai kalcium jelentőségét, és belekezdett egy klinikai kutatóprogramba, amelynek során többek között eljárásokat és teszteket dolgozott ki, amelyekkel klinikailag és statisztikailag is bizonyította, hogy a kalcium-ion kulcsszerepet játszik az ember egészségében.


Az emberi test a világban megtalálható leggyakrabban előforduló elemekből épül fel, a szilícium és az alumínium kivételével. Bár mindegyik elemre szükség van ahhoz, hogy az élet a jelenlegi formában fennmaradjon, a végső elemzésben egyikről sem állíthatjuk, hogy fontosabb lenne a többinél. Az viszont elmondható, hogy néhány elem jóval sokrétűbben szövődött bele a test számtalan funkciójába, mint a többi. Ezért ezeknek az elemeknek a bőséges jelenléte létfontosságú a jó egészséghez és magához az élethez is. Évezredeken keresztül zajló természetes evolúciója során a test kifejlesztett egy túlélési védőmechanizmust, ami kompenzálja ezeknek az elemeknek a szervezeten belüli koncentráció változását. A feleslegben lévő elemeket könnyen kiválasztja a szervezet.

A hiány viszont csak részben oldható meg az alkalmazkodó biokémiai folyamatok beindításával, amelyekkel a szervek megkísérlik a legjobban kiegyensúlyozni a hiányt.

Az eredmény: egy fizikailag gyengébb test, amely fogékony ezen alkalmazkodó szerveket érintő betegségekre.

Az egyik legfontosabb ezek közül az építőanyagok közül a kalcium. Bőségesen megtalálható molekulárisan kötött formában, a csontokban, és szinte mindegyik emberi sejtben. Ha az ionizáció során kiszakad a molekuláris kötésből, könnyen kötődik a fehérjékkel. Ezeknek a kalciumkötő fehérjéknek alapvető szerepe van a minden sejthártyában megtalálható ion-csatornák szabályozásában; amelyek a szelep funkcióját látják el egyrészt a sejt táplálásában, másrészt a bioelektromos folyamatokban, amelyek minden testi működésben részt vesznek. A bőrben, a napfényben lévő ultraibolya sugárzás hatására (fotoszintézis) termelődő D-vitamin fő feladata, a táplálékkal felvett kalcium ionizációja a vékonybélben. Bár a vékonybél belső fala meglehetősen negatív töltésű, a pozitív töltésű ionizált ásványi anyagoknak mégis nehéz „keresztül" jutniuk a bél falán. Szerencsére a vékonybél falában D-vitamin receptorok vagy más néven VDR-ek találhatók, amelyek segítségével a hosszú láncú D-vitamin mélyen benyúlik a bél falába, míg a negatív töltésű oxigéntartalmú vége a felszínen marad. Ez lehetővé teszi a pozitív töltésű kalcium-ionnak, és más pozitív töltésű ionoknak, hogy ráakaszkodjanak a negatív töltésű oxigénre a D-vitamin végén és így átjussanak a bél falán. Becslések szerint, a D-vitamin receptorok telítése D-vitaminnal kb. 20-szor több - amúgy nehezen felszívódó - kalcium beépülését teszi lehetővé. Tehát a fotoszintézissel termelt D-vitamin (sok napfény) és/vagy Dvitamin pótlás létfontosságú a tápanyagok felszívódásához. Ugyanakkor a fotoszintézis során inozitol-trifoszfát, INSP-3 is keletkezik, amely szabályozza a sejtekben raktározott kalcium mobilizálását. Ez a folyamat indul be, hogy ellássa a sejtet kalciummal, amikor kevés a táplálékkal felvett és D-vitamin által ionizált kalcium. Ha kevés a sejtekben tárolt kalcium, akkor a mellékpajzsmirigy-hormon, amit a D-vitamin hiány stimulál, beindítja a kalcium kioldódását a csontokból. Végül, a kalciumvesztés miatt súlyosan meggyengült csontok mellett, a szervezet elkezdi elvonni az ionizált kalciumot a sejtfunkciók szabályozását végző proteinektől. A következményes sejt diszfunkciók számos tünet és betegség képében jelentkeznek, amit Dr. Reich helyesen, Kalcium-ion hiány szindróma és betegségek"-ként definiált, míg a legtöbb orvos ismeretlen vagy homályos eredetű krónikus betegségként ismeri őket.

Megfelelő mennyiségű, táplálékkal felvett és ionizált kalcium ezért nemcsak meg tud előzni számos betegséget, hanem mivel részt vesz a sejt tápanyagellátásában, erőben gazdag, jó egészséget is biztosít. A kalcium jelentősége a sejt tápanyagforgalmában háromszoros. Először, ahogy említettük, a kalcium a minden sejthártyában jelenlévő ioncsatornák méretét, és nyitását-zárását szabályozó proteinekhez kötődik. Másodszor, a kalcium-ion, más ionokkal sokkal nagyobb mértékben képes kapcsolódni számos tápanyag molekulával, amely molekulák felhalmozódnak a sejthártya külső felszínén. Amikor ezek a„halmok" elektromosan leválnak, a kalcium-ion képes átszállítani a sejt ioncsatornáin, így juttatva be a legtöbb tápanyagot a sejtbe, annak egészséges működéséhez. Harmadszor, a kalcium foszfátokkal kapcsolódik a sejten kívüli és sejten belüli folyadékban, hogy az élet fenntartásához szükséges, kissé alkalikus, pufferolt, oxigéndús közeget teremtsen. Kizárólag a kalcium képes megteremteni és fenntartani ezeket a kritikus feltételeket.

Az emberi egészségben játszott létfontosságú és napjainkban zajló intenzív tudományos kutatás mellett azt gondolhatnánk, hogy az orvosi szakma is lelkesen ragadja meg kalcium jelentőségét. A történelem megtanított bennünket arra, hogy az orvosi szakma nem reagál gyorsan az egyszerű elméletekre, mint például a kézmosás, ezért a jó egészséghez szükséges tej és napfény valódi fontosságának ötlete is hasonlóan nehezen elfogadható számukra. A történelem azt is megmutatta, hogy az orvosi szakmának évtizedekbe telik elfogadni az új és bizonyított tudományos eredményeket.

1950-ben, a tudományos körökben csupán hevenyészett érdeklődést keltettek az emberi szervezetben zajló, kalciummal kapcsolatos folyamatok. Ezzel szemben Dr. Reich amint elkezdett dolgozni és klinikai kutatásokat végezni, szinte azonnal felismerte, hogy egy sereg panasz, mint például az emésztési zavarok, a fejfájás, az izomfájdalmak és -betegségek, vagy a krónikus arthritis, a vékonybélgyulladás, a vastagbélgyulladás és az asztma oka a test általános kalcium hiánya. Azt is kikövetkeztette, hogy a D-vitaminnak döntő szerepe van a kalcium felszívódásában és hasznosításában, és azóta, hogy az ember életmódjának fejlődése során az ágyékkötőt öltönyre cserélte, a napfény hatására keletkező D-vitamin mennyisége drámaian lecsökkent. Azt is felismerte, hogy az ember táplálkozásában a kalcium és egyéb létfontosságú elemek bevitele nem megfelelő, és növelni kell. Ezért étrendi és életmódbeli változtatásokat javasolt, és kalciumot valamint D-vitamint írt fel betegeinek. A páciensei egészségének javításában elért eredményei gyorsak és drámaiak voltak. Lelkesen fordult kollégáihoz, hogy megossza velük ezeket az izgalmas eredményeket, de csak azzal szembesült, amivel más újító orvosok is ő előtte; alternatív gyakorlata miatt elkerülték.

Dr. Reich évtizedeken keresztül folytatta betegei kalcium-ion háztartásának felmérését és kezelését. Ehhez tanulmányozta életmódjukat, étrendjüket, fizikai panaszaikat és ezek kapcsolatát a különböző betegségekkel. Hálás betegek ezreit kezelte, akik vagy elégedetlenek voltak más orvosok eredményeivel, vagy a hagyományos orvostudomány nem is segített rajtuk. Eközben klinikai vizsgálatok során óriási mennyiségű adatot gyűjtött össze, és egyre inkább meggyőződött arról, hogy sokkal fontosabb betegei egészségével törődni, mint az orvosi elit kritikáival foglakozni, és az általuk követelt, tudományos „dupla vak" vizsgálatokat végezni. Követeléseiket a jövedelemkorlátozás, kórházi felvétel megtagadása és kutatási támogatások elutasítása kísérte.

Az 1970-es évek elején Dr. Reich azt is felfedezte, hogy a nyál savas kémhatása az egyik vezető tünete a kalcium-ion hiánynak. Ez rendkívül fontos volt, mivel azt jelentette, hogy

a nyál pH-ját egy egyszerű és olcsó lakmuszpapírral három másodperc alatt meghatározva következtetni lehet a beteg általános egészségi állapotára a kalcium-ion hiányának mértékéből. Azt találta, hogy amikor egy páciense nem szenvedett kalciumhiányban és egészséges volt, akkor a nyála pH-ja az enyhén alkalikus 7.5-től a semleges pH 7.0-ig terjedt, és a kiválasztott testnedvek savas jellegűek voltak. Ezzel szemben, amikor a páciense kalcium-ion hiányban szenvedett, a nyál pH-ja a 6.4-4.6 közötti, savas tartományban volt, a kiválasztott testnedvek, pedig alkalikusnak bizonyultak. Megfigyelte továbbá, hogy a betegségek fizikai tüneteinek jelentkezésekor a betegek nyálának pH-ja a 6.0-6.5 közötti tartományban volt, míg, akik már súlyos kalcium-ion hiányban szenvedtek, azoknál ez az érték leggyakrabban pH 6.0 alá került. A vitamin és ásványi anyagpótlással kiegészített étrendi változást követő alig néhány hét vagy hónap múlva azt tapasztalta, hogy a nyál pH-ja lassan 7.0-re emelkedett és a fizikai tünetek is drámaian javultak, vagy megszűntek.

Sajnálatos módon az emberi természet gyengesége miatt, amivel ellenáll az újításnak, és mivel túl egyszerűnek találták a szemléletét, 1984-ben az orvosi hatóságok úgy „jutalmazták" Dr. Reich erőfeszítéseit, hogy felülvizsgálták praktizálási alkalmasságát, és törölték orvosi működési engedélyét. Harminchét éves praxisa alatt egyetlen panasz sem érkezett a több ezer betegtől, akiket kezelt. Épp ellenkezőleg, betegei dicsőítették ennek az új orvosi eljárásnak az értékeit. Mind ez alatt az emberi test kalcium faktoráról szóló tudományos közlemények száma erecskéből folyammá duzzadt. Bár a tudományos világ érdeklődése drámaian megnőtt a kalcium irányában, az orvosi körök érdeklődése csupán a kíváncsiság szintjén maradt. Tudva, hogy az orvostudománynak évtizedekbe telik elfogadni a tudományos felfedezéseket, és mivel az orvosi szabadság nem létezik, kijelenthetjük, hogy a történelem újra megismételte önmagát.

 

Forrás: Kalcium faktor

 


  vitaminok | ionizált kalcium | kalcium-ion | kalcium | táplálkozás | étrendkiegészítők
image image image
 

 

 

online stats

Készítette: Honi-Soft